Een najaarsbeurt voor de vijver!

Een najaarsbeurt voor de vijver!

Het najaar is een goed moment om uw vijver een najaarsbeurt te geven. Waterplanten zijn als kool gegroeid en u wilt voorkomen dat er teveel bladeren in de vijver belanden. Loop daarom onderstaande checklist door en geniet volgend voorjaar weer van een prachtige vijver!

Breng de waterhardheid op peil voor de wintermaanden

Bij waterhardheid hebben we het over de (GH- en KH-waarde). De GH-waarde  zegt iets over de totale hardheid van het water en de hoeveelheid mineralen die er in het water zijn opgelost. De KH-waarde zegt iets over de karbonaathardheid en dus de hoeveelheid karbonaat dat er in het water aanwezig is. Door regenval in de herfst- en wintermaanden zal de hardheid van het water afnemen. Dit is erg slecht voor zuurstofplanten en dat gaat u merken in het voorjaar! Troebel water met als oorzaak zweefalg. U wilt de winter ingaan met een GH-waarde van tussen de 8 en 12 °DH. 

Draadalgen voorkomen en bestrijden

De meeste waterplanten stoppen met groeien rond september / oktober, draadalg niet. Om die reden is het belangrijk deze in het najaar te bestrijden met een anti-draadalgmiddel. Door draadalgen te bestrijden in het najaar voorkomt u dat deze in het voorjaar uw vijverwater verpesten! Ook de waterhardheid speelt hier een belangrijke rol want draadalgen zijn dol op zacht water.

Span een fijnmazig net over de vijver om bladeren te weren

Afgevallen bladeren zakken naar de bodem van uw vijver en vormen daar een geschikte voedingsbodem voor zweefalgen met als gevolg groen, troebel water in het voorjaar. Span daarom een fijnmazig net over uw vijver.

Verwijder afgestorven waterplanten uit de vijver

Voor afgestorven waterplanten geldt eigenlijk hetzelfde en daarom moeten ook deze resten uit de vijver gevist worden. Het komt er eigenlijk wel op neer dat hoe schoner de vijver(bodem) hoe kleiner de kans op algen in het voorjaar.

Fonteinen, pompen en beeklopen afzetten in de winter

Een vijverfilter en pomp zorgen in de zomermaanden voor extra zuurstof voor de waterplanten. In de maanden waarin de planten niet groeien en dus geen zuurstof opnemen komt er teveel zuurstof in het vijverwater waardoor het water zuur wordt. Schakel de vijverpomp daarom uit zodra de waterplanten zijn uitgegroeid. 

Een andere reden om beeklopen, fonteinen en pompen uit te schakelen is dat vissen de winter anders mogelijk niet overleven. In de winter biedt de vijverbodem een stabiele temperatuur voor vissen en andere levende wezens. Een fontein, pomp of beekloop in de vijver zorgt voor stroming en circulatie van het water waardoor het uiteindelijk overal koud wordt, dit is niet goed voor de vissen.

Vissenvoer in het najaar

Zodra de temperaturen buiten beneden de 10 °C komen kunt u overschakelen op wintervoeding voor de vissen. Deze voeding heeft een lagere energiewaarde en dat is prima, vissen gebruiken ten slotte ook minder energie in de wintermaanden.

Geen gat in het ijs hakken!

Als uw vijver een paar dagen volledig dichtgevroren zit is dat geen enkel probleem. Is dit echter langer dan een week dan is het aan te raden om een gat in het ijs te maken. Doe dit nooit door er een gat in te hakken, maar zet een pan met kokend water op het ijs of leg voor het gaat vriezen wat ballen in het water die u er later uit kunt halen als de vijver bevroren is. Als u gaat hakken kunt u de vissen inwendig letsel aanbrengen met de trillingen die worden veroorzaakt.

Met deze najaarsbeurt voor uw vijver kunt u in het voorjaar weer genieten van een heldere vijver met gezonde vissen en planten.