Het is lente! Bomen en struiken lopen uit met bijna lichtgevende, frisgroene blaadjes. Voorjaarsbollen, zoals narcissen en tulpen, staan kleurrijk te bloeien. Vaste planten schieten de grond uit. Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Een goed begin is het halve werk. Daarom is het slim om onkruid juist nu zo veel mogelijk te bestrijden en te verwijderen. Op een milieuvriendelijke, biologische manier uiteraard.
Soorten onkruid
Veelvoorkomende onkruidsoorten zijn onder andere zevenblad, kweekgras, kleefkruid, heermoes, haagwinde (het 'pispotje'), paardenstaart, paardenbloem, brandnetel en andere plagen nu in de tuin te lijf gaat, hebben ze veel minder kans zich door hun wortels of zaden te vermeerderen. Dan heb je straks meer tijd om te genieten van de tuin en het buiten leven, lekker luierend in het zonnetje.
Waarom onkruid verwijderen?
Waarom vinden we onkruid eigenlijk zo vervelend? Onkruid heeft de neiging om andere planten te overwoekeren. Om ervoor te zorgen dat onkruid geen kans krijgt om te winnen van jouw borderplanten, moet je weten hoe je onkruid herkent. Sommig onkruid is best mooi, maar kan wel zorgen voor vervelende situaties in de tuin of border als het concurreert met andere planten. Onkruid verspreidt zich snel en daarom is het handig om vroeg in het voorjaar te beginnen met onkruid verwijderen.
Geef onkruid geen kans
Wie dit tuinseizoen wil genieten van een onkruid-vrije tuin, neemt voorzorgmaatregelen om onkruid geen kans te geven. Gebruik onderstaande tips om onkruid buiten de deur te houden.
- Controleer de tuin vanaf het prille voorjaar regelmatig op onkruid. Verwijder onkruid zo snel mogelijk, voordat het gaat bloeien en zich gaat uitzaaien, anders blijft het 'dweilen met de kraan open'.
- Bedek kale plekken tussen en rondom planten, struiken en bomen met een 'mulchlaag' van organische materialen, zoals houtsnippers, boomschors of cacaodoppen. Onkruid krijgt zo geen licht en kan daardoor niet kiemen of groeien.
- Leg anti-worteldoek op de plekken waar je een terras of paden van halfverharding (grind, split, kiezels, schelpen) gaat aanleggen. Dat kun je ook doen op de plek waar je een rotstuin wilt beginnen. Anti-worteldoek zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt.
- Plant sterke bodembedekkers, zoals dovenetel, maagdenpalm, mansoor, schaduwkruid (Pachysandra), kruipend zenegroen (Ajuga reptans) en tuingeraniums. Deze bodembedekkers vormen een gesloten ‘tapijt’ waar onkruid vrijwel niet doorheen komt.
- Als je een groot stuk grond onkruidvrij wilt maken, bijvoorbeeld voor het aanleggen van een pluktuin of moestuin, verwijder je eerst zoveel mogelijk onkruid en leg je er vervolgens een paar maanden lang zwarte folie of landbouwplastic neer. Zet een paar potten of oude bakstenen of stoeptegels op de hoeken van het folie zodat het niet wegwaait. Door de grond af te dekken, komt er geen licht bij de wortels en zaden van het onkruid en sterft het vanzelf af.
Onkruid wieden
Onkruid wieden hoeft niet altijd met je handen, er bestaan gelukkig ook handige tools voor het verwijderen van onkruid. In ons tuincentrum in Katwijk vind je verschillende gereedschappen die het verwijderen van onkruid simpel maken. In ons tuincentrum in Katwijk, vind je natuurlijk ook de benodigde hulpmiddelen, zoals anti-worteldoek, wortelstekers, knielkussentjes en voegenborstels. Kom langs en ga een onkruid-vrij tuinseizoen tegemoet.